23 czerwca br. w Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie ministra finansów dotyczące zerowej stawki VAT na żywność. Zasada ta zostanie utrzymana do końca 2023 r.
Rosnące ceny żywności są jednym z dotkliwszych skutków inflacji. Minister finansów Magdalena Rzeczkowska tłumaczy, że z tego względu obniżono do 0 proc. stawkę VAT na podstawowe produkty spożywcze, które wcześniej objęte były 5-proc. stawką podatku.
– Dzięki wprowadzeniu zerowej stawki VAT na żywność w 2022 r. w portfelach obywateli pozostało ponad 8,5 mld zł. W pierwszym półroczu 2023 r. to kwota ok. 6 mld zł. Szacujemy, że w drugim półroczu 2023 r. to kolejne oszczędności rzędu ponad 5 mld zł – twierdzi minister finansów.
Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się:
- mięso i ryby oraz przetwory z nich,
- mleko i produkty mleczarskie,
- jaja,
- miód naturalny,
- orzechy,
- warzywa i owoce oraz ich przetwory,
- tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne,
- zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
- określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci,
- dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Źródło: Zmiana rozporządzenia w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023, Prawo.pl
0 Koment.