Dobra administracja - Administracja Pod Kontrolą
Dobra administracja - Administracja Pod Kontrolą

0 Koment.

Aktualności Baza wiedzy

Urząd Ochrony Danych Osobowych rozpatruje skargę dotyczącą ChatGPT, w której skarżący zarzuca firmie OpenAI m.in. przetwarzanie danych w sposób niezgodny z prawem, nierzetelny oraz brak przejrzystości zasad działania programu.

– Sprawa dotyczy naruszenia wielu przepisów o ochronie danych osobowych, dlatego zwrócimy się do Open AI o odpowiedź na szereg pytań, by móc wnikliwie przeprowadzić postępowanie administracyjne – mówi Jan Nowak, Prezes UODO.

Skarżący zwrócił się do UODO po tym, jak jego żądania związane z realizacją praw, jakie przysługują mu na gruncie RODO, nie zostały zrealizowane przez OpenAI.

ChatGPT w odpowiedzi na zapytanie wygenerował nieprawdziwe informacje na temat skarżącego. Prośba o ich sprostowanie nie została zrealizowana przez twórcę programu, chociaż każdy administrator ma obowiązek przetwarzać prawidłowe dane. Nie udało się też dowiedzieć, jakie w ogóle dane na jego temat przetwarza ChatGPT.

Skarżący również uważa, że w odpowiedzi na jego żądania spółka naruszyła art. 12 i art. 5 ust. 1 lit a RODO – udzielała mu odpowiedzi wymijających, wprowadzających w błąd i wewnętrznie sprzecznych, co przyczyniło się do stwierdzenia braku przejrzystości w zasadach przetwarzanych danych przez ową spółkę.

W skardze znalazła się także informacja, że spółka nie zrealizowała obowiązku informacyjnego wobec skarżącego. Dane tej osoby pozyskała w 2021 roku – zdaniem skarżącego obowiązek informacyjny powinien być spełniony już na etapie przetwarzania pozyskanych danych do celów treningowych modeli językowych sztucznej inteligencji. Spółka nie poinformowała również o źródle danych oraz o odbiorcach tych danych.

Skarżący domaga się, by UODO nie tylko zobowiązał OpenAI do prawidłowego wykonania jego praw, jakie daje mu RODO, ale i zbadał zgodności modelu przetwarzania danych osobowych przez OpenAI w ramach ChatGPT z przepisami ochrony danych osobowych.

Rozwój nowych technologii musi odbywać się z poszanowaniem praw osób fizycznych wynikających m.in. z RODO. Zadaniem europejskich organów ochrony danych osobowych jest ochrona obywateli Unii Europejskiej przed negatywnymi skutkami technologii przetwarzania informacji – zaznacza Jakub Groszkowski – Zastępca Prezesa UODO.

Źródło: uodo.gov.pl


Zaloguj się aby dodać komentarz.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zapisz się na newsletter

    [fm_checkbox label=""]

    Zgłoś niesprawiedliwość

    Jeśli wiesz o zdarzeniu w Twoim samorządzie, które wymaga
    interwencji prawnej napisz do nas.